Recepten

Basisbiscuit

 

Ingrediënten
  • 5 eieren
  • 150 gr. suiker
  • 125 gr. bloem
  • 25 gr. maizena
  • zakje vanillesuiker
  • zout
Deze hoeveelheid is goed voor een ronde vorm van 24cm of een vierkante van 20×20
Werkwijze
  • Beboter de bakvorm en bestuif deze met bloem of bekleed de bodem met bakpapier en vet deze ook in
  • Doe de eieren met de suiker en vanillesuiker in een kom
  • Zet de kom in een bak met heet water en klop de suiker door de eieren; klop tot de suiker volledig is opgelost en er een dikke, lichte en schuimige massa is ontstaan; klop zeker 10 minuten!
  • Mix je met een keukenmachine, leg de eieren dan vooraf in warm water
  • Schep de gezeefde bloem, de maizena en het zout er voorzichtig door; niet mixen maar spatelen!
  • Schep het beslag in de bakvorm
  • Bak het gebak in ca. 45 minuten in het midden van de tot 185° C voorverwarmde oven; voor optimaal resultaat: laat de temperatuur vanaf 140° C geleidelijk oplopen naar de 185° C
  • De biscuit is gaar als een breinaald die je in de taart steekt er droog weer uit komt (controleer dit regelmatig na ca. 35 min. bakken)
  • Laat de biscuit afkoelen op een rooster - gebruik de onderkant als bovenkant dan loopt je biscuit mooi recht


Cupcakes

 

Ingrediënten
  • 125 gr. boter
  • 125 gr. zelfrijzend bakmeel
  • 125 gr. witte basterdsuiker
  • 2 eieren
  • ½ zakje vanillesuiker (1 hele is ook lekker)
  • 2 à 3 eetlepels melk
Werkwijze
  • Verwarm de oven voor op 180 á 200ºC
  • Doe alles behalve de melk in je keukenmachine of mixerkom
  • Laat mengen of mixen
  • Voeg tijdens het mengen/mixen de melk toe
  • Zet 12 papieren vormpjes in een standaard muffinpan
  • Verdeel het beslag over de vormpjes
  • Bak de cakejes in 15 á 20 minuten lichtbruin


Botercrème 

 

 Ingrediënten
  • 100 gram mix (deleukstetaarten-webshop)
  • 100 gram gezeefde poedersuiker
  • 200 ml. water
  • 250 gram boter
  • Naar smaak toevoegen: chocoladepasta, liqeurtje bv amaretto, citroensap nesquik, zakje expresso, speculoos, gemalen koekjes als bv bastogne, oreo, pepernootjes, speculaasjes, gesmolten chocolade etc.
 Werkwijze
  • Mix, poedersuiker en water met garde goed roeren.
  • Laten indikken (minimaal 30 minuten, op kamertemperatuur).
  • Intussen de boter zeer roming mixen.
  • Mixmengsel in gedeelten toevoegen.
  • Naar smaak overige ingrediënten  toevoegen en goed doorroeren
  • 10 minuten mixen


Aardbeienmousse

 

 Ingrediënten
  • 250 gram verse aardbeien
  • 3 blaadjes gelatine (3 gram)
  • 2 dl. slagroom
  • sap van een halve limoen
  • 100 gram fijne kristalsuiker
 Werkwijze
  • Aardbeien pureren met de limoensap en de suiker
  • De geweekte gelatineblaadjes vermengen met de aardbeien
  • Even in de koelkast (15 min.)
  • Slagroom heel stijf kloppen en door de mousse spatelen.
  • Met deze hoeveelheid kun je een taart (28 cm.) met “een lekkere dikke laag” vullen, of met twee iets dunnere lagen.
Tips:
1.      Je kunt de kristalsuiker ook heel goed vervangen door zoetstof(poeder) van bijvoorbeeld Candarel. Deze zoetstof lost trouwens ook nog eens beter op.
2.      De mousse is heel goed in te vriezen


Banaanvulling

 

Ingrediënten
  • 250 g banaan
  • sap van 1/2 citroen
  • 120 g suiker
  • 3 blaadjes gelatine
  • 500 ml slagroom
Werkwijze
  • Pureer de banaan met de suiker glad in de keukenmachine.
  • Week de gelatine in koud water, los deze op in het warme citroensap en draai dit vocht nog kort mee met de banaan.
  • Klop de slagroom half stijf.
  • Spatel voorzichtig de room door de massa.
  • Laten opstijven in de koelkast.


Mascarponevulling

 

Ingrediënten 
  • Bakje mascarpone
  • 3-4 eetlepels jam naar keuze
  Werkwijze
  •  Zeef evt. de jam, dit is niet noodzakelijk maar afhankelijk van je smaak
  • Roer de jam door de mascarpone
  • Lekker als laagje tussen je taart met als 2e laag alleen de jam!


Chocoladeganache om te drippen

 

Ingrediënten
  • 300 gr. chocolade (puur, melk of wit)
  • 150 ml. slagroom (125 ml. als je witte chocolade gebruikt)
  • Of een verhouding van 2 delen chocolade en 1 deel slagroom
Werkwijze
  • Breek de chocolade in kleine stukjes of gebruik callets.
  • Verhit in een steelpannetje de slagroom tot net aan de kook.
  • Zet het vuur uit en roer er beetje voor beetje de chocoladestukjes doorheen, totdat alle chocolade egaal is gesmolten.
  • Je kunt het vuur gewoon uitlaten, de pan is warm genoeg om alles te laten smelten.
  • Laat een beetje of koelen om te drippen, dan loopt de drip niet zo uit.

 

Limoenbavarois 

 

Ingrediënten
  • 75 ml limoensap
  • 75 gr poedersuiker
  • 75 gr kwark
  • 3½ blaadje gelatine
  • 250 ml slagroom
Werkwijze
  • Week de gelatine in water
  • Klop het limoensap samen met de poedersuiker en de kwark glad
  • Los de gelatine op in een beetje kokend water en klop de gelatine door het limoenmengsel
  • Klop de slagroom stijf
  • Schep de slagroom voorzichtig door het limoenmengsel
  • Laat de bavarois ongeveer 2 uur opstijven


Tiramisuvulling

 

Ingrediënten
  • 500 gr mascarpone
  • 3 eieren
  • 240gr suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • een glaasje amaretto
  • cacaopoeder of chocoladeschilfers
Werkwijze
  • Klop de eiwitten tot sneeuw.
  • Klop de eierdooiers los met de suiker, mix 10 minuten tot je een schuimige massa krijgt.
  • Spatel alles (niet roeren!) door elkaar met de mascarpone en de amaretto om de massa zo luchtig mogelijk te houden.
  • Doe er een beetje cacaopoeder of chocoladeschilfers onder.
  • Laat alles een paar uur rusten in de ijskast.
Tips:
1.      Ook lekker met whiskey in plaats van amaretto. Je kunt ook fruit toevoegen, zoals frambozen, kersen of stukjes perzik.
2.      Voor de echte tiramisusmaak: trempeer het kapsel met een mengsel van een kop sterke koffie met een flinke schep suiker (even roeren tot de suiker is opgelost) en een glaasje amaretto.
 
Veel plezier met alle recepten,
 
Groetjes Sil